Spannende strijd in de Short Rally Monteberg

12 mei 2017

Zondag 7 mei vetrokken onze piloten van de Clio 2 Rally Challenge, onder een bewolkte hemel, naar de eerste KP van de dag, de bekende lus rondom de Monteberg. Met een tijd van 5 minuten en zes seconden zette Jeroen Catelin onmiddellijk de toon. De dichtste achtervolger was niet onverwacht Corintin Tordeurs, de winnaar van de manche in Dinant, die 8 seconden moest prijs geven. Steve Seret realiseerde de 3de tijd. Ondanks beperkte parcourskennis kon ook hij het tempo goed volgen.

Op naar de tweede lus waarin de nieuwe KP Busseboom een eerste maal moest worden afgewerkt. Door op deze KP 4 seconden goed te maken, behielden Tordeurs en Seret de aansluiting op Catelin. Tijdens de tweede passage op KP Monteberg kon Tordeurs het goeie ritme vasthouden en naderde zo nog 2 extra seconden op Catelin, die zijn vroege voorsprong geleidelijk zag verdwijnen. Seret bleef op korte afstand volgen, om bij de minste fout van de 2 koplopers, toe te slaan.

Op de 4de KP stonden de twee kemphanen bijna opnieuw op gelijke hoogte. De voorsprong van Catelin was gereduceerd tot één secondje. Tijd om een tandje bij te steken indien hij de eerste winnaar op Vlaamse bodem in de Challenge wilde worden. Op de 5de KP was de besttijd opnieuw voor Catelin met een bonus van 3 seconden. Maar de strijd was nog niet gestreden. Op de voorlaatste proef was Tordeurs zelfs 6 seconden sneller en op die manier begon nam het Waalse team de leiding over. De Powerstage, waarin ook extra punten verdeeld worden onder de eerste drie van de KP, werd op deze manier ook bepalend voor de eindwinst in de 2de manche van de Challenge.

Ondertussen had zich achter de drie koplopers een tweede groep gevormd met Mirando Dewilde op kop. Hij profiteerde optimaal van zijn uitstekende parcourskennis om zijn concurrenten Eric Nandrin en Mats Verhulst achter zich te houden.

De laatste passage op de Monteberg was beslissend. Met een tijd van 4 minuten 58 seconden dook Catelin onder de 5 minuten grens. Deze kanontijd leverde hem de 3 extra powerstage punten op en ook de overwinning in de eerste Vlaamse manche van de Challenge. Tordeurs eindigde, na 7 KP’s, op amper 3 seconden van Catelin. Seret legde beslag op een verdienstelijke derde plaats, gevolgd door Dewilde, Nandrin en Verhulst.

Ook het vermelden waard is dat Catelin (2D) en Tordeurs (3G) ook de beste waren in hun klasse. Hiermee tonen ze aan dat de Clio’s uit de Challenge best hard gaan ondanks dat er op straatbanden gereden wordt.

Alle teams haalden probleemloos de finish en kunnen zich beginnen opmaken voor de 3de manche van de Challenge, tevens de 2de afspraak op Vlaamse bodem.

See you in Oostrozebeke op zondag 28 mei in de ORC Rally!